Sankt Petersburg în 3 zile

Iubesc să călătoresc, e o plăcere care mă inspiră. În evadările mele, aleg locații unde pot să fac cunoștință cu arhitectura, arta și natura localului, ca să-mi încarc astfel rezervorul emoțional pentru noi creații din domeniul meu de activitate. Destinația aleasă de data aceasta a fost Sankt Petersburg, capitala culturală a Rusiei, cu binecunoscutele sale nopți albe.

Un pic din istorie:

 • Sankt Petersburg a fost fondat de către țarul Petru I în mai 1703 (deci are deja onorabila vârstă de 314 ani);
 • o perioadă îndelungată, orașul a fost capitala Imperiului Rus;
 • la aspectul și infastructura lui au pus umărul cei mai renumiți arhitecți ai timpului: Georg Matternovi, Jean-Baptiste Le Blond, Domenico Trezzini, Giacomo Quarenghi etc.;
 • istoria înregistrează trei denumiri a localității: Petrograd (din 1914), Leningrad (din 1924) și Sankt Petersburg (nume restituit oficial în 1991).

Acest oraș, care se aseamănă mult cu Veneția, amplasat pe 90 de canale, m-a întâlnit cu miros de bujori și liliac. E de nedescris frumusețea și farmecul lui – aveam senzația că toată frișca arhitecturală a Europei s-a concetrat aici. În prima zi am reușit să văd Sankt Petersburgul pe apă – o plimbare prin canalele sale cu povestiri captivante despre fondarea și începuturile sale. Revelația a fost când, pe lângă arhitectură europeană, am dat și de 2 sfincși din capitala Egiptului. Au fost găsiți în urma unor săpături arheologice din 1920, fiind ulterior cumpărați și aduși aici.

A doua zi am dedicat-o cunoașterii inimii urbeni printr-o plimbare pe strada Sadovaya. Am găsit muzee, parcuri imense, palate impunătoare, catedrale și zeci de podulețe. M-a marcat Catedrala Sf. Isaac. Numele îi vine de la ziua de naștere a lui Petru I (30 mai) când se serbează Sf. Isaac (Sirul). Ridicarea clădirii a durat 40 de ani (!), iar domul auriu este acoperit cu 100 de kilograme de aur curat.  Catedrala se înalță cu mai mult de 100 de metri spre cer și e vizibilă chiar și din golful Finlandei. Panorama ce se deschide de la nivelul acestei cupole e de nedescris – nemaivorbind de pozele faine pe care le poți face.

În a treia zi am vizitat suburbiile: Peterhof și Țarskoe Selo. Prima e o reședință de vară, cu un palat ce îmbină stilul baroc cu clasicismul rus, cu o scară din marmură și grădini care rivalizează cu cele de la Versailles. Spectacolul numeroaselor fântâni arteziene și valurile golfului Finlandei mi-au fost balsam pe suflet. Satul țarului, Țarskoe Selo, a fost cadoul pe care Petru I l-a făcut soției sale Ecaterina I. Palatul de aici are 2 nivele și o lungime de 300 m, cu ferestre ornate cu motive florale. Parcul din jur oferă o priveliște pitorească, cu un lac plin de nuferi și rățuște durdulii.

Ajunsă acasă, fiind la volanul mașinei, m-am prins la gândul că orașul Sankt Petersburg a lăsat o amprentă de fascinație nemaiîntâlnită în altă parte. Oare de ce? Poate se datorează geniului lui Petru I, care a construit orașul în mai puțin de 50 ani? Sau poate e vorba de combinația dintre măiestria arhitecților, bogățiile Rusiei și luminile nordului reflectate în râul Neva? ori poate m-am regăsit în neprevăzutul suflet slav…? 

Câteva detalii utile:

 • Bilet avia: 186 euro/tur-retur
 • Abonament metro 3 zile: 1 euro/persoană
 • Cazare: 35 euro/noaptea
 • Micul dejun: 2.5-4.5 euro (cafea + croissant)
 • Prânzul: 12-15 euro (felul I și II + băutură)
 • Cina: 7-10 euro
 • Bilet meteor: 12 euro/persoană
 • Suvenire: de la 0.5 euro/bucată
 • Bilet intrare muzeu: de la 6 euro/persoană

Related Post

2 thoughts on “Sankt Petersburg în 3 zile

 1. Felicitari pentru articol. Thumbs up pentru detaliile de la final.

  1. Bucuroasă să aud că place! ✌

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *