Ce face, de fapt… Nika Capșa-Beșleaga?

După 5 luni de blogging cu 39 de articole scrise, 4 interviuri și 1000 de likeuri pe Facebook, am decis că a venit timpul să vă vorbesc mai detaliat despre mine. Nu ar fi modest să fac un interviu cu mine, despre mine, dar un material în care să punctez ceea ce fac și ce mă reprezintă ar fi plauzibil. Așa că aici și acum o să abordez natura creativă din perspectiva eu – decorator de interior, eu – designer grafic și eu – florist.

Nika – decorator de interior

  • Formare

Prima experiență din acest domeniu a fost în 2012, cu un proiect despre care am mai scris – Tucano Coffee Jamaica. Vrând-nevrând, proiectul a fost pus în fața mea și a trebuit să dau din coate. Au urmat alte colaborări cu restaurante din Capitală și din afara țării. Din gură în gură a mers zvonul și a trebuit să fac față pentru că îmi plăcea. Nu am putut continua fără instruire – multă lectură și călătorii în orașe pline de arhitectură – toate și-au lăsat amprenta în formarea mea. Apoi au urmat proiecte individuale cu apartamente private, cu abordări unice și stiluri variate.

  • Concept

Un decorator de interior nu este implicat în proiectarea clădirii sau în aspectul spațiului interior – pentru asta există arhitecți și designeri de interior, cu studii și diplome. Funcția lui este însă de a se concentra în întregime pe mobilier, culori, textile și texturi – gustul estetic de la mama natură se manifestă aici. Misiunea lui este să surprindă personalitatea și stilul locatarilor și să o exprime în spațiul lor, pentru a reda noțiunea /de casă/, diferită pentru fiecare din noi. Un decorator nu are nevoie de o formare academică pentru a adopta acest titlul, așa că scutiți-mă cu întrebări despre diplomă. Am gust și dorință, care-s mai presus de orice hârtie.

Nika – designer grafic

  • Formare

Totul a început de la necesitatea să creez un logo pentru Koshka Art Studio acum vreo 6 ani. Am apelat la un designer grafic, apoi la altul, iar rezultatul a fost mai mereu același – scump, de durată și cu dezamăgiri. Atunci mi-am amintit de vorba buneilor: “Vrei ceva să se facă – o faci chiar tu însuți”. Câteva nopți nedormite, câteva lecții de pe YouTube, câțiva nervi pierduți și până la urmă s-a ajuns la un final fericit.

Acuma pot să mă laud cu câteva logo-uri realizate, brandbook-uri și altele. Chiar îmi place să mă joc cu grafica – mintea fuge, mâinile creează și rezultatul bucură. Toată papetăria din agenția Koshka Art Studio este realizată grafic de mine și îmi place să aud de la clienți că e stilată.

  • Concept

Un designer grafic este o persoana specializată în crearea și editarea mesajelor vizuale pentru branduri, principala preocupare a lui  fiind de a face compania să se diferențieze de restul, astfel încât recunoașterea pe piață să crească. Creativitatea este instrumentul de bază și în unele cazuri aceste persoane au și o diplomă. Accentuez, în unele cazuri.

Nika – florist

  • Formare

Anul de pornire a fost 2013, când o cunoscută m-a invitat să merg cu ea la un seminar floristic în Lvov. Iarnă, frig, troiene, dar eu am vrut să merg, nu m-a oprit timpul de afară. Mai în glumă, mai în serios, după acest curs am decis că vreau să fac floristică și la nivel profesional. Mi-am ascuțit iscusința și am căpătat cunoștințe într-o școală de floristică și la un master-class aproape individual. Da, iubesc florile și combinațiile dintre ele, dar cel mai mult îmi place că poți modela forme, culori și emoții.

  • Concept

În zilele noastre, auzim tot mai multe persoane pasionate de flori și de aranjamente florale. Domeniul dat ține mai mult decât de un buchet frumos aranjat în vază. E vorba despre tehnică, nivelul înalt de executare. Atunci cand vrei sa faci o meserie din asta, tutorialele de pe Internet sau exersarea acasă nu sunt o soluție. E vorba despre alocarea unui timp și a unor resurse financiare pentru urmarea unui curs de bază, cu învățarea și aplicarea tehnicii corecte, astfel ca aranjamentul realizat să fie, pe lângă frumos (cu menirea să pună în evidență florile), pe atât de rezistent (să аsigure florilor o viață cât mai lungă). Nu știu vreo mireasă căreia i-ar fi plăcut să i se ofilească buchetul neajungând la ceremonie sau să se împrăștie florile prin sală atunci când îl aruncă.

 

Astea fiind spuse, n-am să trec în revistă rolurile de eu – contabilă și eu – auditor de marketing. Aceste file ale vieții mele sunt deja istorie, deși mi-au plăcut. Sunt și în continuare pasionată de economie și cifre, însă nu cred că vreau să îmi mai leg soarta cu meseriile date. Aceste domenii m-au format tehnic – asta o spun prietenii: “Prea matematic gândești!”. O fi să gândesc în continuare matematic, dar la sigur creez cu inima și depunând mult suflet în ceea ce fac. #meow!

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *