De câteva zile mă tot gândesc la un articol în care să vorbesc despre combinații în amenăjările interioare. La ultimul training la care am participat s-a menționat, printre altele, că trăim în era creativității, iar sloganul care o definește ar fi “Combinarea necombinatului”. Mi se potrivește perfect, încă din copilărie, când mama nu-mi putea înțelege stilul băiețesc în raport cu trăsăturile feminine, rucsacul combinat cu costumul și adidași atunci când lucram la birou, iar mai ales a doborât-o amenjarea locuinței:
– Cum, Doamne, să combini covorul tradițional moldovenesc cu pereții jerpeliți și ditamai fotolii regale?
– E eclectic, mamă!
Stilul eclectic mă definește, asta e sigur. E simplu de definit, reprezentând tendința de a alege din diverse stiluri anume acele elemente care sunt considerate a fi cele mai bune, reprezentative sau pur și simplu preferate. Acest curent este plin de o generozitate care nu impune restricții, dar e destul de riscant – cu el ușor poți trece lesne granița subtilă dintre estetic și grotesc. Riscul e ca mulțimea elementelor și detaliilor combinate să nu mai formeze un tot unitar, așa cum ar trebui, ci o învălmășeală de obiecte adunate haotic într-un spațiu.
Definiție:
Cuvântul “eclectic” provine din greacă și însemană „selectat”. Eclectismul este un sistem de gândire neunitar, care alege din diverse sisteme de gândire, stiluri artistice etc. ceea ce i se pare mai bun. (sursa: dexonline.ro)
Caracteristici ale stilului eclectic:
- Cheia succesului stilului dat este comunicarea – ca și în orice relație. Trecerea graniței trebuie să contureze o poveste armonioasă a bunei conviețuiri. Formele, texturile, culorile trebuie asortate pentru a forma armonii plăcute ochilor. Dacă bucură covorul tradițional moldovenesc cu restul în jur, atunci se aruncă la gunoi regulile de “se poate/nu se poate”. Asta înseamnă eclectism.
- Prin acest stil se dorește să fie create spații în care să te simți “ca acasă”, prin urmare, decorul poartă o notă personală, dacă nu foarte personală. Astfel se justifică multitudinea de elemente, pentru că fiecare din ele te face să te simți bine. Asta contează: sentimentele din atmosfera locuinței.
- E un stil plin de provocări pentru că se încearcă a se da ordine haosului. Aduci diferite obiecte la un numitor comun, stăpânești nota personală a decorului și nu uiți de estetică și funcționalitatea spațiului.
Dacă ai anumite piese păstrate din generație în generație, acestea se pot integra perfect în acest stil. La fel, eclectismul salvează atunci când nu găsești un stil care să te definească 100%. Bunăoară, dacă îți dorești un cămin care să-ți reflecte personalitatea și să te reprezinte, atunci electismul e pentru tine.
5 tipsuri:
- Fă legătură între elemente. Lasă să comunice între ele.
- Focusează-te pe un element distinctiv. În cazul meu, e zona șemineului.
- Utilitatea: fiecare piesă e justificată ca prezență.
- Conștientizăm: fără schimbări bruște de stil de la o cameră la alta.
- Optează pentru o singură culoare, cea care va conferi echilibru și armonie.
P.S. Ca fire artistică nu am putut opta pentru alt stil decât ăsta. E imaginație, îndrăzneală și bun-simț. Imaginile prezentate vorbesc de la sine.