Școală de design. La noi. În Chișinău. Ce vă spun aceste cuvinte? Să știți că așa ceva chiar există (Design Cafe & Club) și reprezintă o platformă de educare în domeniul designului de interior și al arhitecturii pentru publicul larg. O recomand tuturor celor care ar dori să înțeleagă dacă acest domeniu li se potrivește, tuturor celor care vor să se inițieze corect din punct de vedere profesional, precum și tuturor curioșilor.
Joi, pe 19 octombrie, am ținut și eu o lecție în cadrul acestei școli. Nu a fost despre floristică, așa cum v-ați obișnuit, dar despre meseria de decorator de interior. Activez de ceva timp în domeniu, acumulând experiență atât cu clienți corporativi, cât și în parteneriat cu mai multe firme de design de interior și arhitectură. Mai multe minți – mai bune rezultate obținem.
În cadrul lecției am vorbit despre…
- Conceptul meseriei
Decoratorul de interior nu este implicat în proiectarea clădirii sau în aspectul spațiului interior – pentru asta există arhitecți și designeri de interior, cu studii și diplome.
- Funcția meseriei
De a se concentra în întregime pe mobilier, culori, textile, textură etc. De a crea armonie în anturaj, manifestând un gust estetic impecabil.
- Misiunea meseriei
De a transpune designul de interior creat (imaginea) în realitate – să exprime grafica pe viu, redând personalitatea locatarilor și stilul spațiului.
- 5 piloni
Când pornesc la treabă, când am în fața mea un proiect spre implementare, încep procesul cu analiza celor 5 piloni (de succes, le zic eu). E absolut normal să avem și o gândire creativ-analitică, pentru că astfel ne focusăm reperele corect. Pilonii care mă ghidează sunt:
- Aerisire
Abordez spațiul din perspectivă cât mai funcțional posibilă – fac măsurări așa ca fiecare element să aibă locul lui determinat, nu încarc locul cu lucruri inutile, încerc să eliberez podeaua de mobilă și covoare (maximum posibil suspendat și minim textile pe jos).
Evit mobilierul greoi, optez pentru cel cu piciorușe, pentru că e mai mobil. Sunt realistă în alegeri – dacă locatarului îi place un tip de canapea, dar este prea mare, îl conving să renunțe, argumentul fiind picioarele în vânătăi, garantat, din cauza suprafeței mici. Un punct forte ar fi iluminarea și accesul la geamuri – adjectivul “mult” aici nu se pretează.
- Continuitate
Mereu încerc să dau spațiului o notă de istorie. Încerc să aflu cu ce s-au ocupat strămoșii locatarului sau care sunt originile lor sau ce hobby au. Astfel stabilesc continuitatea dintre personalitatea care urmează să locuiască și spațiul care va fi locuit.
Dacă sunt tangențe cu olăritul, încerc să aduc forma rotundă în anturaj, dacă pescuitul e hobby – aleg un tablou din lemn cioplit în formă de pește. Astfel dau viață și logică tuturor părților întregului.
- Pasiune
Când ajung la acest pilon, dau tot ce am mai bun din mine pentru că trebuie să văd emoții în proces. Și atunci, se declanșează reacția domino-ului – văd pasiunea clientului, care începe a simți detalii pe care și le dorește – un ceas mare pe perete, o statuie-veioză de 2 m înălțime sau alte chestii bune și nebune.
- Creativitate
Sunt pasionată de combinarea lucrurilor care, aparent, nu se combină. Aici dau exemplul faimoșilor papucei de vară pe tocuri și blăniță în partea de exterior. Fantastică asortare! Anume despre asta vorbesc eu. Lumea e plictisită de perfecțiune, de acuratețea liniilor, de reguli și norme. Fă explozii care vor genera reacții: portretul lui Marlyn Monroe în baie, liane pe pod în living, covor moldovenesc ca plapumă pentru pat și altele.
- Graniță
Dacă e vorba de o zonă de lucru, atunci de lucru să rămână și nu pentru a mai mânca din când în când. Dacă e dormitor, atunci așa să fie și să nu se transforme în cinematograf. Stabilește granița zonei și păstreaz-o. Un exemplu bun ar fi cel cu canapeauа. O poți poziționa într-o zonă centrală a camerei, acționând astfel ca element separator între zona de conversații și bucătărie, în cazul unui spațiu deschis. Tot în spatele canapelei ai putea amenaja un birou, delimitând astfel cele două spații.
Cam asta ar fi. Sunt fericită de posibilitatea de a ști 18 studenți dornici de cunoștințe, iar plăcerea de a împărtăși experiența mea prin setul de întrebări și răspunsuri m-a frapat.
P.S. Mulți din ei nici nu au auzit de o astfel de meserie – decorator de interior. Pentru ei a fost un insight. Fain!