Cleverstyle… cu Ruslana Babyi

Cu toții știm că prima impresie, și cea mai puternică, se formează în primele clipe de cunoaștere a unei persoane. Haina joacă un rol decisiv în aceste momente, pe lângă maniere și cuvinte, de aceea e bine să producem din start o impresie pozitivă prin felul de a fi. Unul dintre cei care ghidează în crearea primei impresii și atingerea impactului dorit este stilistul.

Astăzi discutăm cu unul dintre ei, Ruslana Babyi, stilist cu studii la Paris, Moscova și Florența, fondatoarea brandului Cleverstyle, stilistul emisiunii “Новая Я” și al revistei “Aquarelle”. O cunosc de la un seminar de fashion și ne place să servim câte o cafea matinală discutând despre designerii vestimentari autohtoni.

woman

Ruslana, cum te-ai format profesional? Povestește-ne despre calea ta în lumea fashionului.

Este o istorie lungă, dar voi încerca s-o redau pe scurt. Mereu simțeam că viața mea va avea conexiuni cu moda. Țin minte că, copil fiind, nu-mi erau interesante jocurile “de-a spitalul”, “mamă-fiică”, “bucătărie”. În schimb, cu mare plăcere meșteream hainele papușilor mele și pe cele ale prietenelor mele și, crescând mai mare, îmi coseam haine mie și surorii mele. În școală îmi placeau lecțiile de lucru manual, să tricotez și să croșetez, iar în clasele mai mari deja înțelegeam că doresc să fiu designer vestimentar. Totuși, mi-am ascultat părinții, așa cum des se întâmplă, și am mers la universitate pentru “prestigioasa” profesie de economist, dar viața le-a aranjat pe toate la locurile lor. 6 ani în urmă am descoperit o școală pentru stiliști la Moscova și am plecat să învăț.

Cum arată procesul tău de lucru?

L-aș caracteriza prin 2 cuvinte: analiză și creativitate. Făcând cunoștință cu un client nou – fie o femeie în căutarea sinelui, fie un designer ce are nevoie de un lookbook sau o companie de publicitate –  mai întâi discutăm, pun multe întrebări ca să-mi schițez clar scopul. Ulterior, încep să creez. Îmi vin în ajutor cunoștințele și experiența; am o bibliotecă mare din care mă inspir, printre care și cărți despre istoria modei și artei, biografiile creatorilor de modă ai secolului XX, literatură profesională despre stil. Până la urmă creez un look ce conturează punctele forte ale siluetei, iar paleta cromatică se combină cu coloritul natural. Frizura și machiajul, alese cu mare grijă, definitivează lookul.

girls in wardrobe

De ce o femeie ar avea nevoie de un stilist?

 • Stilistul este cel mai bun prieten al femeilor.
 • Stilistul este obiectiv. El nu te privește din perspectiva “îmi place/nu-mi place”, el va analiza pragmatic parametrii pe care-i vede în față, va evidenția punctele forte și va da sfaturi despre cum să transformi deficiențele în ceva deosebit.
 • El va da o viață nouă garderobei tale pur și simplu combinând de-o manieră diferită hainele.
 • El îți va economisi timpul de shopping – când vei ajunge în magazin, deja va avea pregătite o sumedenie de haine potrivite pentru tine.
 • Când îți dorești o schimbare, stilistul știe de unde să înceapă.

jewelry

Cum se îmbracă moldovenii?

Din păcate, în majoritatea cazurilor, cu prost gust, iar fetele care urmăresc tendințele modei fac doar să copieze cele mai populare lookuri de la fashion-bloggeri renumiți, după care ies în stradă toate îmbrăcate în palton și adidali, spre exemplu. Sunt foarte puțini oameni îmbrăcați interesant, lipsește individualitatea stilului sau, mai mult, existența stilului este sub semnul întrebării. Din păcate, în Moldova lipsește educația culturală. O lume interioară bogată și frumoasă cere artă, cărți bune, filme, muzică. Ea transpune personalitatea expresivă și atrăgătoare și în exterior.

Referindu-ne la mirese și miri, ce poți menționa la acest capitol?

Aceeași problemă. Fiecare fată visează măcar o dată în viață să se simtă prințesă cu rochie lungă până în pământ sau cu crinolină, dar fără a lua deloc în considerație aspectul, silueta, invitații, locul de desfășurare a evenimentului sau chiar stilul de viață zilnic al mirilor. Important e să arate “bogat și scump”. Situația în ce privește mirele este și mai gravă – în cel mai bun caz va fi îmbrăcat într-un costum albastru-închis sau negru, care nu redă nimic, transmite pustietate pe interior.

jewelry girls

Blitz:

 • Stilul meu preferat este cel gotic.
 • Ținuta perfectă arată în felul următor: o rochie interesantă, care se așează bine pe corp, de o culoare potrivită și cu încălțăminte originală.
 • Culoarea care predomină în garderoba mea este violet.
 • Accesoriul care nu trebuie să lipsească zi de zi este zâmbetul. El deschide orice ușă!
 • Designerul vestimentar preferat – Etro.

 

5 sfaturi de la un stilist vestimentar:

 • Fiți deschiși spre nou și încercați combinații neobișnuite.
 • Nu copiați.
 • Evitați tendințele ultra-modern – ele nu sunt trainice.
 • Experimentați.
 • Cultivați ceea ce trezește critici. Asta și este stil.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *