Cartea cu care voi închide anul 2017 este “Cugetările unui (ne)cunoscut” de Dorian Furtună. Gândurile unui etolog din Chișinău care cercetează instinctele umane în societatea modernă au ajuns în mâinile mele la insistența lui Ion Bargan (Bestseller) și chiar mă bucur că am acceptat provocarea să citesc reflecțiile sale.
Am început lectura cărții în Grădina Botanică din Chișinău și am finalizat-o la Cluj, în stația de transport public. A durat din septembrie și până în decembrie, răsfoind pe îndelete filele cărții – chiar nu se poate citi în grabă – pentru că citești două rânduri, te oprești să reflectezi și ții neapărat să notezi concluzii într-un carnet.
Micile eseuri vin să ne scoată din zona de confort, să ne macine un pic sufletele și să ne pună pe jar. La început eram ușor frustrată, iar apoi am înțeles că Dorian vorbește deschis despre stările noastre sociale, despre lucrurile ce ne înconjoară și despre existența cotidiană în care de facem maratonul.
Recomand să citești această carte într-o stare de calm și fără grabă, să-ți trimiți exagerările în vacanță și să abordezi cu reflecție asupra subiectele puse în discuție. Astfel, vei prelua din lectură exact stările ce ți se potrivesc.
“Nu vreau să fac un compliment gratuit, dar în țara asta (anume în țara asta), femeile sunt mai de calitate decât bărbații. Mai deschise la minte, mai hotărâte, mai rezistente și totodată mai sensibile. Ele în multe privințe sunt egale în aptitudini cu bărbații, iar în unele înzestrări sunt superioare lor.”
“Am văzut că există topuri cu tineri care au citit peste o sută de cărți timp de un an. Mă întreb, cât au reușit să asimileze din cele citite și cât de consistente, cât de dificile au fost, de fapt, lecturile. Asta îmi amintește de concursurile de mâncare la viteză a hamburgerilor. Când burta nu mai înțelege de ce a înnebunit gura.”
”Motivația lăuntrică stă la baza setei de cunoaștere, nu factorii externi. Scuza unora că nu au timp pentru carte este o scuză falsă. Timpul este distrubuit în mod egal, diferă doar cum și pentru ce îl consumăm.”
E o carte de buzunar, potrivită pentru o poșetă sau pentru noptieră. E foarte bună în calitate de cadou, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă. Transformați darurile pe care le oferiți în unele utile, în lecții și experiențe, și astfel limitele noastre vor fi depășite.