Recent, am evadat în România, la Cluj-Napoca. Mi s-a “uns” perfect pe suflet atmosfera orașului, lumea frumoasă și dialectele auzite acolo (în special cel maghiar). Un oraș plin de mister, istorie și tineri (fiind unul din cele mai importante centre academice, care găzduiește și cea mai mare universitate din țară).
Aici am avut parte de prima zăpadă din acest sezon, de vin fiert în târguri și de pâine delicioasă (sunt iubitoare de făinoase). Aici m-am plimbat prin Parcul Central unde am hrănit rățuște și tot aici, la cinematograf, am vizionat un film în original cu substrite în limba română.
Recomandări turistice:
- Parcul Central “Simion Bărnuțiu”
O plimbare pe aici e modalitatea perfectă de a te relaxa și a te bucura de natură în miezul unui oraș aglomerat. Vechimea lui este de 180 de ani. Delimitările parcului sunt Cluj Arena, Teatrul Maghiar de Stat și râul Someșul Mic.
- Parcul Cetățuia
Dacă ții să vezi panorama orașului, aici ai posibilitatea să o faci. E situat pe vârful dealului, la altitudine de 405 m, pe locul unei foste fortificații habsburge. Tot aici este amplasată Crucea de pe Cetățuie, care amintește de martirii Revoluției de la 1848.
- Bastionul Croitorilor
Unul din puținele turnuri de fortificație care s-a păstrat până astăzi. Construcția fiecărui turn al zidului medieval de apărare era finanțată de o anumită breaslă, în acest caz – cea a croitorilor. Astăzi, acest bastion găzduiește diferite expoziții de cultură urbană.
- Strada pietonală (a zidului medieval de apărare)
Câte secrete au aceste ziduri, câte povești știu și câte au trăit! Fragmentele rămase impresionează și sunt spectacoloase. Recomand să le savurați cu o cafea bună și liniște.
- Piața Muzeului
Este cea mai veche piață din Cluj-Napoca, situată anterior în centrul zidului medieval. Aici vă puteți refugia de la agitația orașului. Ca repere importante găsim Biserica Franciscană, obeliscul Carolina și Palatul Mikes.
Ce m-a marcat a fost faptul că duminică mai că nu găsești deloc localuri, magazine și cafenele deschise – orașul e pustiu, ziua fiind dedicată familie. Îmi e drag acest obicei cu iz european.
Acest oraș m-a lăsat cu impresia că aici poți găsi tot de ce ai nevoie. Deși clujenii vorbesc limbi diferite, ei știu să convețuiască și să se respecte, să-și respecte reciproc valorile, înțelegând că acest oraș nu a apărținut niciunei etnii niciodată ci tuturor celor care au avut oportunitatea să-i “treacă pragul”.
Câteva detalii utile:
- Bilet autobuz: 35 de euro/tur-retur
- Tichet transport public pentru 1 călătorie: 1 euro/persoană
- Cazare: 35 de euro/noaptea
- Micul dejun: 2-3.5 euro
- Prânzul: 10-12 euro
- Cina: 6-8 euro
- Suvenire: de la 0.5 euro/bucată