Când zic bestseller, imediat îmi vine Ion în minte. Când țin o carte în mână, tot el apare. Când am chef să citesc, iarăși Ion. Iată o puternică asociere între o persoană și genul său de activitate. Iată ce înseamnă dedicare și să faci ceea ce cu adevărat îți place. Ion Bargan este invitatul meu din această lună. Îl cunosc în urma unei colaborări pentru o copertă de carte – “Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija – pentru care am hoinărit în cerdacul Moldova-Film ca să găsim vestimentația potrivită protagoniștilor. Am obținut în schimb o prietenie frumoasă, Ion fiind cel care îmi suplinește biblioteca și mă ghidează în ale cititului.
Cine este Ion Bargan?
M-am născut la în satul Hîrtop, raionul Cimișlia. Am petrecut cele mai frumoase vacanțe la buneii mei. În copilărie visam să devin fotbalist. Copiii din satul bunicilor îmi spuneau „Batistuta”, numele fotbalistului argentinian pe care îl admiram foarte mult. Am jucat în echipa de juniori a orașului Cimișlia și i-am convins pe părinți să merg la o școală de fotbal din Chișinău – FC Unisport Auto. Am jucat câțiva ani buni până când am trecut printr-o traumă care m-a ținut aproape un an departe de terenul de fotbal.
Plecând din sportul de performanță, m-am dedicat studiilor. Am absolvit Liceul Național „Mihai Viteazul” din Chișinău, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și am obținut un master în Drept European la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În timpul studiilor am făcut voluntariat la Centrul Media pentru Tineri și în Organizația de Tineret a Partidului Liberal. Am avut parte de experiențe utile care m-au ajutat să devin mai pregătit pentru viață.
Cum s-a născut Bestseller?
Bestseller a apărut spre sfârșitul studiilor din facultate. Aveam cursul de Drept al Antreprenoriatului și, în timp ce mă pregăteam pentru ore, mi-a venit în gând să creez o librărie online. Îmi amintesc că mergeam cu mare entuziasm la ore și îmi notam diverse idei. Inițial m-am gândit la denumirea Atlantida, după legendara insulă despre care s-au scris multe cărți, însă mă deranja sfârșitul tragic al insulei, care potrivit relatărilor lui Platon s-a scufundat în ocean.
Astfel, fiind în continuă căutare a unei denumiri, într-o seară de iarnă mi-a venit ideea de „Bestseller”. M-am bucurat să aflu că este și în dicționarul limbii române, însă am ales să utilizez denumirea fără cratimă la mijloc. În timpul vacanței de vară am citit multe cărți și am făcut planul de dezvoltare a afacerii, iar spre sfârșitul verii, pe 25 august 2011, de ziua mea de naștere, am înregistrat domenul www.bestseller.md.
Am avut un mare avantaj să am un verișor, care se ocupa pe atunci de dezvoltarea web a unor magazine online pentru clienți străini. L-am rugat să mă ajute cu crearea paginii web și îi sunt foarte recunoscător. La 1 ianuarie 2012 am lansat oficial librăria online Bestseller.md, fiind deja disponibil pentru a primi primele comenzi. Rezulatele au fost optimiste de la început și am spulberat toate temerile. Le mulțumesc foarte mult primilor clienți și parteneri care ne-au insuflat multă încredere.
Care este cea mai semnificativă lecție pe care ai desprins-o din cărți?
Am învățat din cărți și din cărți vii – oamenii pe care am avut ocazia să-i întâlnesc – faptul că viața este cel mai prețios cadou care ne-a fost dat. De asemenea, am învățat să scap de unele bariere psihologice, să nu caut tot felul de scuze și să-mi iau viața în propriile mâini.
O lecție importantă învățată din cartea „Cele șapte trepte ale persoanelor eficace” de Stephen R. Covey este că trebuie să evităm să ne preocupăm gândurile cu lucruri pe care nu le putem infuența și să ne preocupăm de lucrurile pe care le putem influența direct, așa cum ar fi sănătatea noastră, relațiile cu persoanele apropiate, unele decizii la locul de muncă. Astfel, cercul nostru de influență se mărește și devenim mai puternici.
Dacă ai putea face parte dintr-o operă literală, care ar fi ea și în ce personaj te-ai regăsi?
Întotdeauna mi-au plăcut basmele, datorită caracterului neobișnuit al personajelor și situațiilor. Mi-ar plăcea să mă simt Harap-Alb pentru o zi, în lumea creată de Ion Creangă, pentru că în acest personaj puterea fizică este foarte bine combinată cu o inteligență deosebită.
După ce criterii alegi ce cărți să publici?
Atunci când alegem o carte spre publicare analizăm originalitatea lucrării și potențialul cărții în Republica Moldova și România. De asemenea, apreciem dacă subiectul ar trezi interes iubitorilor de literatură din întreaga lume. Alegerea ar fi foarte dificil de făcut de o singură persoană și, de aceea, la luarea deciziei participă întreaga redacție a editurii.
Blitz
- Cartea care te-a marcat este… „Secretele succesului” de Dale Carnegie.
- Dintre o carte scrisă de un autor român și una scrisă de un autor străin pe care o alegi? Pe ambele.
- Scriitorul tău preferat e… Mihai Eminescu.
- Ion planifică să scrie o carte? Probabil că da. Însă aceasta se va întâmpla atunci cînd voi simți că am ceva valoros de transmis .
- Cu ce asociezi cuvântul “carte”? Miros de hârtie, ceai verde și focul în șemineu.
P.S. Majoritatea oamenilor spun că vor să citească, dar nu au timp. Cu lectura este la fel ca și cu mesele zilei. Noi nu spunem că nu avem timp pentru a mânca deoarece întotdeauna se găsește timp pentru asta.