Astăzi, având în fața mea marea, mirosul aerului de munte și palmieri, am decis să scriu un articol special, combinat cu poze de la ultimul curs de floristică. După ce am fost invitată la 2 emisiuni TV, unde mi s-au adresat întrebări provocatoare – de ce se usucă buchetul de mireasă, de ce costă scump un aranjament floral etc. – am decis să mă provoc pe mine însămi și să divulg și eu câteva secrete din “bucătăria” floristicii. Or, cu cât mai dezbrăcat ești, cu atât mai puține ai a scoate la iveală.
Șiretlicuri care vor prelungi viața florilor tăiate:
- Vasul în care vor fi puse florile trebuie să fie din sticlă. Anume ea nu permite ca în apă să apară alte componente chimice (cum ar fi în cazul vasului din plastic).
- Vasul trebuie (!) să fie curat – se spală cu buretele și cu săpun de casă sau sub jetul de apă caldă. Altfel, recepientul murdar va facilita dezvoltarea bacteriilor ce vor contamina floarea și-i vor face viața și mai scurtă.
- Uitați de foarfecele de grădină, care va zdrobi tulpina florii. În schimb, puteți folosi un cuțit ascuțit, pentru a tăia un sfert de centimetru de la baza tulpinii, sub un unghi de 45 de grade – capilarele vor fi pregătite să absoarbă apa fără a fi presate de foarfece.
- Se scot frunzele care ajung sub linia apei. Ele încep a se descompune și duc la bâhlirea apei, ceea ce provoacă miros urât și scade din vitalitatea florilor.
- După prelucrarea corectă a florilor și tăierea tijei, se pun în apă curată. Pentru a lungi viața florilor, apa trebuie schimbată zilnic. Apa proaspătă este exact ca aerul după ploaie pentu noi – revigorantă.
- În perioada caniculară tare ne mai plac dușurile reci. Exact și florilor! Aruncați în timpul zilei câteva cuburi de gheață în vază. Astfel de “dușuri” vor fi un bun șoc de revitalizare a florilor tale.
Fructul este inamicul.
- O curiozitate care vă poate surprinde: fructele emană etilenă – un gaz ucigaș pentru florile comerciale. Chiar dacă stau la o depărtare de câțiva centimetri și chiar dacă sunt puse într-un castron separat.
Ce zici de o gândire “outside the box”?
- E în trend să fii tu însuți și să-ți manifești eul. Nu căuta pe Internet ce culori sunt la modă, ce flori și nu mai știu ce alte detalii. Ce ar fi dacă la ziua de naștere a prietenii tale vei merge nu cu un buchet de flori clasic, dar cu o coroniță – ca să-și facă niște poze cu ea și să se simtă specială? A-i câștiga și finaciar – iată și șmecheria!
- Ai primit un buchet de flori. Te-ai bucurat de el 5-7 zile. Ce faci după? Îl arunci? Hai să ne folosim de el în continuare, să aplicăm un alt truc: desfacem buchetul, aranjăm florile la uscare, apoi le utilizăm ca elemente de decor de interior – le punem în ramă, facem compoziții din flori uscate și lumânări în baie etc.
- Optați pentru flori locale. Dacă doriți mai multe flori din banii voștri, găsiți un florar care lucrează cu flori locale. Vă garantez că noi avem un asortiment destul de bun pentru a obține aranjamente florale unice.
P.S. Acum revin la cursul de floristică 6.0, care m-a marcat prin faptul că e primul predat în limba rusă. A fost un test pentru mine pe care cred că l-am trecut cu brio. Școala de bază, care consider că m-a format ca florist (restul m-au format ca designer floral) a fost anume în limba rusă. Mi-a fost și ușor și greu în același timp, pentru că cărarea de predare a fost “bătută” în română, iar studiile în rusă. Deja sunt în așteptarea cursului pe care îl voi preda în engleză.