5 principii pentru succesul în afacerile cu flori

Dragi floriști, în ciuda percepții lumii că afacerile cu florile sunt cele mai simple, cele mai plăcute, cele mai ușoare și liniștite în dezvoltare – noi cu voi știm că asta nu e așa! Orice afacere ce implică florile este una cu amănuntul, unde se necesită atât de multe calități profesionale, de pshiholog, de marketer, de contabil, de logist etc.

Acest articol este dedicat vouă – să știți că nu sunteți singuri și vă cunosc temereli și momentele de stres prin care trecem. Vreau să vă susțin în meseria noastră cu 5 principii care le-am însușit din experiența propie. Puțină planificare pentru a îmbunătăți lucrurile vă va fi de folos.

Pentru a conduce cu succes o afacere cu flori este nevoie de:

  1. PORTRETUL CUMPĂRĂTORULUI

Ca fost marketing manager am stabilit că demografia clientului este cheia succesului. Care este grupa de vârstă? Ce cumpără? Cum află despre compania noastră? etc. Astfel stabilite aceste criterii mi-au permis să elimin unele produse care nu erau solicitate, însă consumau resurse. La fel aceste întrebări au determinat publicul țintă, să aflu de ce se fac cumpărături repetate și să înțeleg care este unicitatea companiei mele de restul jucătorilor pe piață. Sesizând avantajul primordial – am lucrat și dezvoltat mai mult acest punct forte. Astfel mi-am concetrat atenția asupra cui îi vând cel mai des.

Conducerea unei afaceri necesită timp, energie și cercetare. Acest lucru devine destul de ușor știind cine și unde se găsesc consumatorii tăi și vei fi focusat să câștigați mai mulți clienți din categoria data.

  1. SPUMĂ FLORALĂ

Ca să mă fac clară despre acest principiu am să vă relatez o istorioară. Într-o zi cu soare (posibil el e și de vină) am decis să achiziționez o cantitate mai mare ca de obicei de spumă florală. Oricum ne folosim de ea – las să fie (vorba din popor). Păi iată, acum stă fără mare utilitate: bani amortizați în materialul primar, bani cheltuiți extra pe transport, bani care merg pentru chirie depozit etc.

Vărsând toate resursele sau o parte bună într-un serviciu/produs fără niciun fel de rentabilitate imediată vă strică afacerea cu flori. Știu că poate fi înfricoșător să te uiți la cifre, cu toate acestea este un lucru obligatoriu! Stați jos și vedeți câți bani câștigați cu serviciile/produsele date și termenul de răscumpărare și nu înghețați banii de care ați putea profita mai util.

 

  1. GÂNDEȘTE ÎN AFARA CUTIEI [CU FLORI]

Este vorba despre a face altceva decât vecinul. Cum pot oferi buchetele într-un mod mai interesant? Cu ce ambalaj aș putea uimi? Ce alte produse/servicii adiționale aș putea adăuga ca să măresc cecul mediu? Fii un propietar priceput și înțelep. Așa că te provoci să te depășești – prin a gândi cum pot aduce și alți clienți, poate din alte categorii demografice pe lângă faptul a păstra clienții existenți. Gândițivă la alte produse puse la vânzare cu amănuntul – de ex. suculentele care sunt destul de rezistente. Sau poate la un raft plin cu carduri/felicitări – risipa e zero.

 

  1. CONTROL ASUPRA RISIPEI

Deșeuri într-un magazin de flori? Normă. Dacă aș aduna toate bucățile de sârmă, panglicele de pe jos, resturile de bandă tape, hârtia de împachetare rămasă etc și le-aș cuantifica în bani – cred că aș aduna o sumă frumușică.

Reciclează resturile la maxim posibil: florile le usuci pentru a folosi în echibane, bucățile de panglică le lași pentru un card/felicitare, restul de bandă tape poate fi okey pentru o cocardă (butonieră). Trebuie să fii responsabil pentru fiecare produs utilizat la magazinul tău de flori. Știu că acest lucru nu este ușor, dar nu contează decât schimbarea gândirii.

  1. MARKETING FLORAL

Începeți prin:

  • a avea un site cu prezentarea companiei
  • a crea pagină Facebook, Instagram și alte rețele de socializare
  • a aduna e-mailurile clienților
  • a cere de la clienți feedback (scris și/sau video)
  • a participa la diferite târguri și expoziții pentru recunoașterea brandului
  • a oferi recompensă clienților

 

Afacerea ta trebuie să fie bine pregătită și cunoscută despre produsele și serviciile oferite. Pe lângă asta e nevoie de deservire amabilă și profesională – tratarea cu cea mai mare grijă și atenție.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *